Brevis

  • Deli ta izdelek

Posebna sredstva

FITOREGULATOR - sredstvo za redčenje plodičev jablan in hrušk

More details

  • Pošlji prijatelju

    Pošlji prijatelju

    Brevis

    Brevis

    Posebna sredstva

    FITOREGULATOR - sredstvo za redčenje plodičev jablan in hrušk

    Prejemniki :

    * Zahtevana polja

      ali  Prekliči

  • Print

Kontaktirajte naše komercialiste

  • Ni dodanih izdelkov
* zahtevana polja

product description

Učinkovina: metamitron 150 g/kg

Formulacija: vodotopna zrnca (SG)  

Oznake nevarnosti: GHS05, GHS07, GHS09

Karenca: zagotovljena s časom uporabe

Reakcija (pH): 7,0

Mešanje: sredstva ne mešamo z drugimi fitofarmacevtskimi sredstvi in s foliarnimi gnojili.

Proizvaja: ADAMA Agriculture B.V, Arnhemseweg 87, 3832 GK Leusden, NL.

Embalaža: 1 kg

Način delovanja: BREVIS je sredstvo za redčenje plodičev jablan in hrušk ter posledično povečuje kakovost in količino pridelka. Aktivna snov metamitron zavira prenos elektronov v procesu fotosinteze (fotosinteza II), ki se pri jabolkih in hruškah odrazi kot odmetavanje manj razvitih plodov.

 

Navodila za uporabo: sredstvo BREVIS uporabljamo za redčenje plodičev jablan in hrušk, ko so drevesa v polni rodnosti z razvito krošnjo, v odmerku 0,55 do 1,1 kg/ha na višinski meter krošnje oziroma od 1,1 do 2,2 kg/ha pri porabi 1000 L vode/ha, pri čemer najvišji skupni odmerek pri enem tretiranju ne sme preseči 2,2 kg/ha. Tretiramo v času, ko centralni plodiči dosežejo velikost 6-14 mm oziroma v razvojnih fazah BBCH 69-72. Drugo redčenje opravimo na osnovi opazovanja trebljenja plodičev. Če je potrebno dodatno redčenje, uporabimo odmerek, ki znaša ¾ odmerka, uporabljenega ob prvem tretiranju. Interval med tretiranjema naj bo od 5 do 10 dni, pri čemer moramo upoštevati omejitev glede velikosti plodov.

Priporočila za tretiranje:

  • Sorte, ki se lažje redčijo (npr. sorta Idared, Jonatan…): priporočen odmerek sredstva BREVIS za eno tretiranje znaša 0,55 kg/ha na višinski meter krošnje ali 1,1 kg/ha.
  • Sorte, ki se težje redčijo (npr. sorta Zlati delišes, Elstar…): priporočen odmerek sredstva BREVIS za eno tretiranje znaša 1,1 kg /ha na višinski meter krošnje ali 2,2 kg/ha.

 
Opozorila: najvišji dovoljen odmerek, ki se ga sme uporabiti za eno tretiranje, je 2,2 kg/ha in zagotavlja pričakovano učinkovitost le v nasadih, v katerih drevesna krošnja ni višja od 2,2 m. S sredstvom se lahko na istem zemljišču v eni rastni sezoni tretira največ dvakrat. Odmerek in potreba za drugo tretiranje sta odvisni od vrste gojene rastline, sorte in razvojne faze, ter od vremenskih pogojev v dneh po prvem tretiranju. Drugo tretiranje naj se opravi, če je bilo v prvem tednu po tretiranju sončno sevanje nad povprečjem in temperature zraka nizke (pod povprečjem), še posebno nočne temperature. Tretira se, ko je temperatura zraka pod 25°C. Ne tretira se v vetrovnem vremenu. Potrebno je preprečiti zanašanje na druge gojene rastline (npr. na koščičarje…).

Fitotoksičnost: aktivna snov metamitron je poznana kot herbicid za zatiranje širokolistnega plevela v sladkorni pesi. Osnovni herbicid se ni pokazal kot najprimernejši za redčenje plodičev zaradi fitotoksičnega učinka na listih rastlin. Zaradi tega je bila razvita posebna formulacija v obliki vodotopnih zrnc namenjena redčenju plodičev. Fitotoksičnost se v lažjih oblikah lahko pojavi kot kloroza na listih ali nekroza listnih robov, v težjih oblikah pa je vidna kot odpadanje listov. Simptomi fitotoksičnosti izginejo pri formiranju novih listov. Prekomerno redčenje ter bolj izrazita fitotoksičnost na listih, se pojavi v primeru predoziranja ali pri podvajanju/prekrivanju tretirane površine.

Sorodni izdelki

GOR